Multimedialna Encyklopedia Gorzowa
Polityka prywatności

Polityka prywatności Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Zbigniewa Herberta w Gorzowie Wielkopolskim (zwanej dalej Biblioteką) określa zasady wykorzystywania danych dostarczonych przez użytkownika bądź zebranych od niego za pośrednictwem serwisów internetowych Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Zbigniewa Herberta w Gorzowie Wielkopolskim.

Administratorem Danych Osobowych jest Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Zbigniewa Herberta w Gorzowie Wielkopolskim z siedzibą przy ul. Sikorskiego 107, 66-400 Gorzów Wielkopolski, reprezentowana przez Dyrektora. Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Zbigniewa Herberta w Gorzowie Wielkopolskim można nawiązać poprzez e-mail: iod@wimbp.gorzow.pl.

Deklaracja

Realizując nadrzędny cel jakim jest poszanowanie prywatności Czytelników, staramy się dochować wszelkiej należytej staranności. Aby sprostać temu założeniu, realizujemy normy i zasady wynikające z powszechnie obowiązujących przepisów prawa. Są to w szczególności: ustawa z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2018 r., poz. 1000), Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, ustawa z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2017 r., Nr 0, poz. 1219 z późn. zm.), a także ustawa z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. z 2017 r., Nr 0, poz. 1907 z późn. zm.). W szczególności, czynimy należyte starania, aby dane osobowe czytelników były:

• przetwarzane zgodnie z prawem
• zbierane dla oznaczonych w niniejszym dokumencie i zgodnych z prawem celów
• nie poddawane dalszemu przetwarzaniu niezgodnemu z powyższymi celami
• merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są przetwarzane
• odpowiednio zabezpieczone przed dostępem osób nieuprawnionych, zniszczeniem, ujawnieniem oraz bezprawnym wykorzystaniem
• przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania

Pozyskiwane dane

Użytkownik serwisów wypełniając formularze kontaktowe przekazuje dobrowolnie Bibliotece swoje dane osobowe, w tym: imię, nazwisko, adres e-mail w celu kontaktu.

Podczas korzystania z serwisów Biblioteki automatycznie zbierane są dane dotyczące wizyty użytkownika, adres IP, żądanie strony wysłane przez odbiorcę, typ przeglądarki, język przeglądarki, datę i godzinę żądania oraz co najmniej jeden plik typu „cookies”, który może jednoznacznie identyfikować przeglądarkę.

Pozyskiwane w ten sposób dane przetwarzane są na podstawie art. 6 ust. 1 pkt a, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych. Dane gromadzone przez nas są wykorzystywane przez czas nieokreślony w celach administracyjnych (w tym mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa) i statystycznych (statystyki nie zawierają żadnych cech identyfikujących osoby odwiedzające serwis).

Pliki „cookies”

Pliki „cookies” to dane informatyczne, głównie pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników (komputer, telefon, laptop, tablet itp.). Pozwalają one rozpoznać urządzenie użytkownika i dopasować stronę internetową do jego indywidualnych preferencji. „Ciasteczka” zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas ich przechowywania na urządzeniu oraz unikalny identyfikator.

Udzielenie zgody na przetwarzanie plików „cookies” następuje w szczególności poprzez użycie przycisku zawierającego oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie plików „cookies” lub potwierdzenie zapoznania się z jego warunkami. Zgoda ta jest dobrowolna i może być wycofana w każdym czasie, opisana w części dotyczącej zarządzania plikami „cookies”.

W serwisach Biblioteki stosowane są dwa rodzaje plików „cookies” – „stałe” oraz „sesyjne”.

• „Sesyjne pliki cookies” – tymczasowe pliki pozostające na urządzeniu użytkownika do czasu przebywania użytkownika na stronie internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej)
• „Stałe pliki cookies” – pliki pozostające na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików „cookies” albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.

Dostęp do pozyskiwanych danych, poprzez wykorzystywanie do celów statystycznych funkcjonalności Google Analytics, posiada również firma Google Inc. (z siedzibą w USA) oraz serwisy społecznościowe takie jak: Facebook i Twitter, za pomocą wtyczek umożliwiających dzielenie się treścią.

Przeglądarki internetowe domyślnie umożliwiają umieszczanie plików „cookies” na urządzeniu końcowym. Ustawienia te mogą zostać zmienione tak, by blokować obsługę plików „cookies” lub informować o ich każdorazowym przesłaniu na urządzenie użytkownika. Szczegółowe informacje dotyczące obsługi plików „cookies” dostępne są w ustawieniach przeglądarek internetowych. W każdej chwili można usunąć pliki „cookies” korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarkach internetowych.

Szczegóły dotyczące ustawień „ciasteczek” w poszczególnych przeglądarkach dostępne są na następujących stronach:

• w przeglądarce Opera
• w przeglądarce Firefox
• w przeglądarce Chrome
• w przeglądarce Internet Explorer
• w przeglądarce Safarii

Informacje o zarządzaniu plikami „cookies” na telefonie komórkowym można znaleźć w Podręczniku Użytkownika danego telefonu. Ograniczenie stosowania plików „cookies” może wpłynąć na funkcjonowanie serwisów internetowych Biblioteki.

Odnośniki do innych stron internetowych lub oprogramowania

Serwisy internetowe Biblioteki mogą zawierać odnośniki do innych stron internetowych lub oprogramowania. Nie ponosimy odpowiedzialności za obowiązujące na tych stronach lub w tym oprogramowaniu zasady przestrzegania polityki prywatności i przetwarzania plików „cookies”. Zalecamy zapoznanie się z polityką prywatności i plików „cookies” tych stron lub oprogramowania po wejściu na nie lub przed ich instalacją.

Polityka prywatności Google
Polityka prywatności Facebook
Polityka prywatności Twitter

Prawa użytkowników serwisów Biblioteki

Posiada Pan/Pani prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania (jeżeli przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody), którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pan/Pani, iż przetwarzanie danych osobowych Pana/Panią dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Zmiany Polityki prywatności i plików „cookies”

Zastrzegamy sobie prawo do zmiany niniejszej Polityki prywatności i plików „cookies”. W takim przypadku opublikujemy jej zaktualizowaną wersję w niniejszej lokalizacji.

Kontakt i zgłoszenia

Nieustannie czynimy wszystko, by przetwarzać dane z dochowaniem najwyższych standardów. Dlatego posiadamy wdrożony system niezwłocznej reakcji na sytuacje zagrożeń tych standardów. W przypadku zidentyfikowania ich zagrożenia lub naruszenia, prosimy o niezwłoczny kontakt z nami, przy użyciu poniższych danych:

iod@wimbp.gorzow.pl
ul. Sikorskiego107
(wejście od ul. Kosynierów Gdyńskich)
66-400 Gorzów Wielkopolski
tel/fax: 95 727 80 40

Z chęcią zapoznamy się ze wszelkimi informacjami zwrotnymi. Dlatego w przypadku jakichkolwiek pytań, żądań lub wątpliwości związanych z przetwarzaniem danych osobowych lub plików „cookies”, zachęcamy do kontaktu.