SALAMON Paweł [1981- ]

Szef kuchni, kucharz. Zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski (2016). Wielkopolski Kucharz Roku (2016). Nauczyciel przedmiotów zawodowych i trener.

Urodzony w Gorzowie Wlkp. Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych [ZSG] w Gorzowie, kierunki: kucharz-czeladnik (1999, nauczyciele zawodu: Małgorzata Nojberg i Elżbieta Ważybok) oraz technik żywienia zbiorowego (2002, nauczyciele: Beata Wachowiak i Małgorzata Zysnarska). Ukończył także Akademię Rolniczą w Szczecinie (2009, technologia żywności i żywienia człowieka). Pracował w prestiżowych restauracjach: Don Vittorio w Gorzowie (1996-2005 i 2008-2012), Pałac Wiejce (2005-2008) koło Skwierzyny, Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort (2012-2015) i Smolarnia Restaurant w Trzciance (od 2015 roku). Zawodowo doskonalił się m.in. w Paryżu (2014), San Sebastian (2015) i we włoskim Asti (2017).

Laureat wielu prestiżowych nagród kulinarnych. W 2016 roku wygrał konkurs o tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku. Dwukrotnie uczestniczył w konkursie o Kulinarny Puchar Polski. W 2016 roku został jego zwycięzcą (najważniejsza kulinarna nagroda w Polsce), a w 2017 roku zajął 2. miejsce (w parze ze swoim uczniem Maciejem Pisarkiem). Trzykrotnie (2015, 2016 i 2017) wyróżniony przez międzynarodowy niezależny kulinarny przewodnik Gault&Millau (tzw. żółty przewodnik najlepszych szefów kuchni, edycja polska). Uczestnik wydarzenia Goût de France (2016 i 2017) - francuskiej kolacji serwowanej tego samego dnia w lokalach gastronomicznych na całym świecie (jako szef Smolarnia Restaurant w Trzciance). Nominowany do statuetki Hermesa Poradnika Restauratora (2016, w kategorii Restauracja Hotelowa).

W 2004 roku zdobył 1. miejsce w Konkursie Kulinarnym na "Dania z Owoców Morza" (Seafood Dishes) w Bydgoszczy, a w 2005 roku w Gdyni zajął 2. miejsce w Mistrzostwach Polski "Potrawy z Dorsza" (Cod Dishes). W tym samym roku z reprezentacją Polski zdobył brązowy medal w konkursie kulinarnym podczas targów GASTE w Lipsku (ME 7 Internatinal Leipziger Gastro). Wyróżniony w plebiscycie Człowiek Roku KRONO 2016, organizowanym przez "Gazetę Lubuską". Zdobył też wyróżnienie podczas Gali 100 Best Restaurants Poland (2017, kategoria Młody Talent).

Od 2011 roku nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. Jego wychowankowie uczestniczyli w kilkunastu konkursach kulinarnych w kraju. Jako wykładowca przedmiotów zawodowych współpracuje także z gorzowskim Zamiejscowym Wydziałem Wychowania Fizycznego AWF w Poznaniu. Prowadzi bądź prowadził szkolenia kulinarne dla indywidualnych kucharzy, amatorów oraz grup tematycznych w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti w Łodzi oraz Studium Kulinarnym Lets Cook w Gorzowie. W 2016 roku został powołany przez minister edukacji narodowej Annę Zalewską do grona ekspertów odpowiedzialnych za rozwój systemu edukacji zawodowej, a w 2017 roku został wybrany Ambasadorem Tygodnia Umiejętności Zawodowych pod patronatem Komisji Europejskiej w Brukseli. W 2018 roku rozpoczął działania jako trener i mentor zespołu młodych adeptów sztuki kulinarnej przygotowujących się do Euro Skills Budapeszt. Uczestnik kampanii promocyjnej Gorzów # Stąd Jestem (2018). [ Dane na dzień: 26.04.2018 ]

Autor: Kazimierz Ligocki / zdjęcie: ze zbiorów P. Salamona
Prawa autorskie do tekstów i zdjęć zastrzeżone ©.

Źródła: [1] - Paweł Salamon; [2] - portal: www.ashanti.pl
Zobacz też : OŚWIATA, UCZELNIE, NAUKA | ZNANI GORZOWIANIE